Aktualności
Zawartość cukru w produktach, czyli jak nie wpaść w słodką pułapkę?
24 czerwca 2021
Zawartość cukru w produktach jest dla większości ludzi zagadką. Wielu z nich uważa, że tylko słodycze, desery i napoje zawierają w swoim składzie cukier. Jednak jest on niemal wszędzie. Nie wszyscy wiedzą, że aż 74% pakowanej żywności sprzedawanej w supermarketach zawiera dodany cukier. Ograniczenie ilości zjadanego cukru powinno być podstawą każdej zdrowej diety. Wakacje przed nami, może to właśnie czas na zmianę nawyków żywieniowych? W ramach zakończonej właśnie II edycji projektu „Ile jest cukru w cukrze?”, którego koordynatorkami były p. Jolanta Maciejewska i p. Teresa Świś, uczniowie klas I d, II ag, II bg opracowali jadłospisy zawierające posiłki o różnej zawartości cukru. Poniżej prezentujemy jeden z nich.
Powrót